Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Gyakran ismételt kérdések

Mi az Ózon?


Az ózon (O3) három oxigén atomból áll, szemben az oxigénnel (O2), amely két oxigén atomot tartalmaz. Az ózon a világon a második leghatékonyabb fertőtlenítő, elpusztítja a baktériumokat, vírusokat, és megszünteti a szagokat. Az ózon elég gyakran megjelenik a természetben, leginkább viharok során a villámlások közelében az ún. koronakisülés hatására. Valójában a friss, tiszta tavaszi illat, amit észlelünk vihar után a természet ózon termelésének eredménye. Az ózonról azonban a leggyakrabban az ózonréteg kapcsán hallunk, a nap ultra-ibolya sugarainak hatására keletkezik a sztratoszférában, megvédve az élőlényeket a Nap káros ultraibolya sugárzásától.

 

 

Hogyan működik az ózon fertőtlenítő hatása?


Az ózon egy közönséges oxigén molekulából, és egy rendkívül reagens egyatomos oxigénből (ún. nascensz oxigénből) áll, amely az ózont rendkívül instabil molekulává teszi. Az ózon fertőtlenítő, és szagokat megszüntető hatása a harmadik oxigén atom oxidációs folyamatot előidéző tulajdonságának köszönhető. Mikor az ózon találkozik a szennyező anyagokkal, mikroorganizmusokkal pl. baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal az oxigén atom a mikroorganizmusokhoz kapcsolódik, megváltoztatva a molekulaszerkezetüket, melynek hatására ezen mikroorganizmusok inaktiválódnak, fertőzőképességük megszűnik. Ez a hatás függ az ózon koncentrációjától, és a behatás mértékétől. A reakció hatására az ózonból ismét oxigén molekula lesz. Az ózon által kiváltott oxidálási folyamat eredményes fertőtlenítő hatása annak is köszönhető, hogy az ózonnal szemben a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, amely a hagyományos fertőtlenítőszereknél előfordulhat. A tiszta oxigén molekula (O2) ózonná (O3) alakul. A harmadik oxigén atom a szennyező anyaghoz kapcsolódik, és oxidálja azt, ami így egy kevésbé ártalmas molekula lesz. A tiszta oxigén távozik.

 

 

Mennyi ideig tart a hatása?


Az ózonkezelés megszünteti a kellemetlen szagokat, kiírtja a baktériumokat és vírusokat, de a tökéletes hatás érdekében mindenképpen szükséges a problémák forrásait megszüntetni, mert a megszüntetendő állapot hamarosan visszatérhet.

 

 

Melyek az ózonnal való fertőtlenítés előnyei a hagyományos fertőtlenítő eljárásokkal szemben?


·       A klórnál 600-3000-szer hatékonyabb fertőtlenítő hatású

·       Az ózonos fertőtlenítés zöld technológia, nem szennyezi a környezetet, mivel a szennyeződésekkel, szagmolekulákkal való kémiai reakció után oxigénné alakul

·       Baktériumölő, vírusölő hatású, akadályozza a gombák sejtnövekedését, a vírusok sejtekhez kapcsolódásának akadályozásával pedig a vírusok szaporodása ellen hat

·       A levegőben lévő baktériumokat és vírusokat is képes elpusztítani

·       Az ózon gáz halmazállapotú, és kétszer nehezebb mint a levegő, ezért beszivárog minden apró résbe, repedésbe, textil anyagok száljai közé, amelyek hagyományos takarítási módszerekkel nem érhetőek el, így nagyságrendekkel hatékonyabb fertőtlenítést biztosít

·       A szagtalanítást a szagokat kiváltó anyagok megsemmisítésével végzi, azaz nemcsak elfedi, hanem megszünteti a kellemetlen szagokat.

·       Az ózonos fertőtlenítő eljárás az ózongenerátor alkalmazásával egyszerű, nincs szükség a berendezési tárgyak mozgatására valamennyi felület szabaddá tétele érdekében 

·       Az ózonos fertőtlenítő eljárás rendkívül gyors, az ózon behatási ideje pl. E. coli baktérium esetén 1 perc, míg salmonella baktérium esetén 3 perc

·       Az élelmiszerek ózonnal való közvetlen érintkezése mind az FDA, mind az USDA által biztonságosnak elismert, GRAS (GENERALLY RECOGNIZED AS SAFE) minősítéssel

·       Semmilyen más vegyi anyag nem szükséges a fertőtlenítő, szagmegszüntető hatás elérése érdekében

 

Miért kell rendkívül körültekintőnek lenni az ózonos fertőtlenítéskor, szagtalanításkor?


Az ózon kémiai tulajdonságai teszik lehetővé, hogy nagy koncentrációban reakcióba lépjen a szerves anyagokkal és elpusztítsa azokat. A magas ózon koncentráció a testünket alkotó szerves anyagokra is hasonló hatással van, ami egészségkárosodást okozhat. Ha belélegezzük, akkor az ózon károsíthatja a tüdőt. Relatíve kis mennyiségű ózon belélegzése is okozhat mellkasfájdalmat, köhögést, nehézlégzést, torokirritációt, és a krónikus tüdőbetegségek esetén is súlyosbíthatja a tüneteket, a beteg állapotát.

Az ózon potenciális egészségkárosító hatása miatt számos szabályozó testület az USA-ban egészségügyi standard-eket határozott meg, és ajánlásokat adott ki az emberek ózonhatásnak való expozíciójának korlátozását illetően.

Az OSHA (Occupational Safety and Health Administration) előírta, hogy a dolgozók átlagosan maximum 0,1 ppm ózonkoncentrációnak lehetnek kitéve 8 órás időtartam alatt könnyű munka esetén (ppm=parts per million). Közepesen nehéz munka esetén a határérték 0,08 ppm, míg nehéz fizikai munka esetén 0,05 ppm. 0,2 ppm-nél magasabb ózonkoncentrációnak maximum 2 órás időtartamig lehet kitenni a dolgozókat.

A NIOSH (The National Institute of Occupational Safety and Health) ajánlása szerint az ózonkoncentráció nem lehet egy időpillanatban sem magasabb, mint 0,1 ppm. A NIOSH szabályozása szerint az 5 ppm-nél magasabb ózonkoncentrációt az egészségre és életre veszélyesnek kell tekinteni.

Az általunk használt ózongenerátor a kezelés időtartama alatt 1,5-2,5 ppm ózonkoncentrációval dolgozik, ezért a fertőtlenítés megkezdése előtt minden esetben meggyőződünk arról, hogy a helyiségből minden élőlény (ember, állatok, akváriumban lévő halak, szobanövények) eltávolításra kerültek.

Az ózon sajátossága, hogy rendkívül gyorsan, szobahőmérsékleten 20-60 perc alatt magától oxigénné visszaalakul, és semmilyen káros vegyi anyagot nem hagy maga után.

A maximális biztonság, és a gyorsabb kezelési idő érdekében az eljárást az Ozone Clean technológiájú ózongenerátor eszközével végezzük. Az alkalmazott technológia biztosítja, hogy a kezelési folyamat befejezése után az ózongenerátor a felesleges ózont azonnal oxigénné alakítja, így a kezelés végeztével a helyiségek azonnal teljes biztonsággal igénybe vehetőek. (A generátor alkalmazásával a kezelési ciklus végén kevesebb ózon lesz a helyiségben, mint amennyi természetes módon, a kezelést megelőzően volt.) 

 

 

Hogyan pusztítja el a baktériumokat az ózon?


Az alábbiakban szemléltetésre kerül az ózon baktériumokra gyakorolt hatása:

·       Vegyük a bacillus baktérium sejtet.

·       Az ózon molekula kapcsolatba kerül a sejtfallal. A sejtfal alapvető fontosságú a baktérium számára, mert az biztosítja alakjának megőrzését.

·       Az ózon molekula sejtfallal való kapcsolódása után az oxidáció elkezdődik, és egy kis lyuk keletkezik a sejtfalon.

·       A sejtfalon lévő lyuk károsítja a baktériumot.

·       A baktérium kezdi elveszíteni az alakját, miközben az ózon újabb lyukakat ejt a sejtfalon.

·       A néhány másodperc alatt bekövetkező ezernyi ózonmolekulával való ütközés hatására a baktérium elveszíti az alakját, és a baktérium elpusztul.

      

99,99%-os baktérium koncentráció mellett az ózon 25-ször hatékonyabb, mint a HOCI (hipoklórsav), 2500-szor hatékonyabb, mint az OCI (hipoklorit), és 5000-szer hatékonyabb, mint a NH2CI (klóramin).

Az élelmiszeriparban a klórral való fertőtlenítés további hátránya, hogy a klór élelmiszerrel való reakciója esetén egy rendkívül mérgező és karcinogén vegyület keletkezik, a trihalometán (THM), amely rontja az élelmiszer minőségét. A trihalometánt a vese-, hólyag és vastagbéldaganatokat okozó karcinogénnek tekintik. Ugyanakkor az ózon semmilyen nyomot nem hagy a kezelt terméken az oxidációs folyamat megtörténte után. 

 

 

Milyen szagokat szüntet meg az ózon?


Az ózon megszünteti a cigaretta szagot, állatszagot, vizeletszagot, ételszagot (még a curry erős szagát is), a dohosság szagát, a bűzös borz szagát, az ürülékszagot. Minél erősebb a szag, annál több ózonra van szükség a megszüntetéshez.

 

 

Melyek az ózonnal való fertőtlenítés nehézségei?


·       Az ózon egy nagyon instabil molekula, amely gyorsan visszaalakul oxigénné. A levegőben lévő ózon felezési ideje 20-60 perc a levegő hőmérsékletétől, és páratartalmától függően. Emiatt az ózon nem tárolható, és nem szállítható, előállítása csak ózon generátorral a „helyszínen” oldható meg.

·       A magas koncentrációjú ózon (2-3ppm) hatásnak való kitettség mind az emberre, állatokra, élőlényekre káros hatással van, ezért a biztonsági óvintézkedések szigorú betartása megkerülhetetlen.

·       A hagyományos takarítást nem váltja ki, a port, piszkot, foltokat nem szünteti meg. Célszerű a hagyományos takarítást az ózonos fertőtlenítés előtt elvégezni a maximálisan tiszta, és fertőtlenített környezet elérése érdekében.

 

 

Milyen mikroorganizmusokat mennyi idő alatt pusztít el az ózon?


Patogének, Adagolás

Aspergillus Niger (Feketepenész)    Elpusztulnak 1.5 to 2 mg/I hatástól

Bacillus Bacteria (Bacilus baktérium)    Elpusztul 0.2 m/I  hatástól 30 mp-en belül

Bacillus Anthracis (Antraxot okoz a juhoknál, marháknál, és disznóknál. Emberre is veszélyes kórokozó.)    Ózon érzékeny

Bacillus cereus    99%-uk 5 perc után elpusztul vízben 0.12 mg/l ózonkoncentrációnál

B. cereus (spórák)    99% destruction after 5-min at 2.3 mg/l in water

Bacillus subtilis    90% reduction at 0.10-PPM for 33 minutes

Bacteriophage f2    99.99% destruction at 0.41 mg/l for 10-seconds in water

Botrytis cinerea    3.8 mg/l for 2 minutes

Candida Bacteria    Ozone susceptible

Clavibacter michiganense    99.99% destruction at 1.1 mg/l for 5 minutes

Cladosporium    90% reduction at 0.10-PPM for 12.1 minutes

Clostridium Bacteria    Ozone susceptible

Clostridium Botulinum Spores. Its toxin paralyzes the central nerve system, being a poison multiplying in food and meals.    0.4 to 0.5 mg/l threshold value

Coxsackie Virus A9    95% destruction at 0.035 mg/l for 10-seconds in water

Coxsackie Virus B5    99.99% destruction at 0.4 mg/l for 2.5-minutes in sludge effluent

Diphtheria Pathogen    Destroyed by 1.5 to 2 mg/l

Eberth Bacillus (Typhus abdomanalis). Spreads typically by aqueous infection and causes typhoid.    Destroyed by 1.5 to 2 mg/l

Echo Virus 29: The virus most sensitive to ozone.    After a contact time of 1 minute at 1 mg/l of ozone, 99.999% killed.

Enteric virus    95% destruction at 4.1 mg/l for 29 minutes in raw wastewater

Escherichia Coli Bacteria (from feces)

Destroyed by 0.2 mg/l within 30 seconds in air

E-coli (in clean water)    99.99% destruction at 0.25 mg/l for 1.6 minutes

E-coli (in wastewater)    99.9% destruction at 2.2 mg/l for 19 minutes

Encephalomyocarditis Virus    Destroyed to zero level in less than 30 seconds with 0.1 to 0.8 mg/l.

Endamoebic Cysts Bacteria    Ozone susceptible

Enterovirus Virus    Destroyed to zero level in less than 30 seconds with 0.1 to 0.8 mg/l.

Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici    1.1 mg/l for 10 minutes

Fusarium oxysporum f.sp. melonogea    99.99 % destruction at 1.1 mg/l for 20 minutes

GDVII Virus    Destroyed to zero level in less than 30 seconds with 0.1 to 0.8 mg/l.

Hepatitis A virus    99.5% reduction at 0.25 mg/l for 2-seconds in a phosphate buffer

Herpes Virus    Destroyed to zero level in less than 30 seconds wit 0.1 to 0.8 mg/l.

Influenza Virus    0.4 to 0.5 mg/l threshold value

Klebs-Loffler Bacillus    Destroyed by 1.5 to 2 mg/l

Legionella pneumophila    99.99% destruction at 0.32 mg/l for 20 minutes in distilled water

Luminescent Basidiomycetes (species having no melanin pigment).    Destroyed in 10 minutes at 100-PPM

Mucor piriformis    3.8 mg/l for 2 minutes

Mycobacterium avium    99.9% with a CT value of 0.17 in water (scientifically reviewed document)

Mycobacterium foruitum    90% destruction at 0.25 mg/l for 1.6 minutes in water

Penicillium Bacteria    Ozone susceptible

Phytophthora parasitica    3.8 mg/l for 2 minutes

Poliomyelitis Virus    99.99% kill with 0.3 to 0.4 mg/l in 3-4 minutes

Poliovirus type 1    99.5% destruction at 0.25 mg/l for 1.6 minutes in water

Proteus Bacteria    Very susceptible

Pseudomonas Bacteria    Very susceptible

Rhabdovirus virus    Destroyed to zero level in less than 30 seconds with 0.1 to 0.8 mg/l

Salmonella Bacteria    Very susceptible

Salmonella typhimurium    99.99% destruction at 0.25 mg/l for 1.67 minutes in water

Schistosoma Bacteria    Very susceptible

Staph epidermidis    90% reduction at 0.1-ppm for 1.7 min

Staphylococci

Destroyed by 1.5 to 2.0 mg/l

Stomatitis Virus    Destroyed to zero level in less than 30 seconds with 0.1 to 0.8 mg/l

Streptococcus Bacteria    Destroyed by 0.2 mg/l within 30 seconds

Verticillium dahliae    99.99 % destruction at 1.1 mg/l for 20 minutes

Vesicular Virus    Destroyed to zero level in less than 30 seconds with 0.1 to 0.8 mg/l

Virbrio Cholera Bacteria    Very susceptible

Vicia Faba progeny    Ozone causes chromosome aberration and its effect is twice that observed by the action of X-rays