fbpx

Miért kell rendkívül körültekintőnek lenni az ózonos fertőtlenítéskor, szagtalanításkor?


Az ózon kémiai tulajdonságai teszik lehetővé, hogy nagy koncentrációban reakcióba lépjen a szerves anyagokkal és elpusztítsa azokat. A magas ózon koncentráció a testünket alkotó szerves anyagokra is hasonló hatással van, ami egészségkárosodást okozhat. Ha belélegezzük, akkor az ózon károsíthatja a tüdőt. Relatíve kis mennyiségű ózon belélegzése is okozhat mellkasfájdalmat, köhögést, nehézlégzést, torokirritációt, és a krónikus tüdőbetegségek esetén is súlyosbíthatja a tüneteket, a beteg állapotát.

Az ózon potenciális egészségkárosító hatása miatt számos szabályozó testület az USA-ban egészségügyi standard-eket határozott meg, és ajánlásokat adott ki az emberek ózonhatásnak való expozíciójának korlátozását illetően.

Az OSHA (Occupational Safety and Health Administration) előírta, hogy a dolgozók átlagosan maximum 0,1 ppm ózonkoncentrációnak lehetnek kitéve 8 órás időtartam alatt könnyű munka esetén (ppm=parts per million). Közepesen nehéz munka esetén a határérték 0,08 ppm, míg nehéz fizikai munka esetén 0,05 ppm. 0,2 ppm-nél magasabb ózonkoncentrációnak maximum 2 órás időtartamig lehet kitenni a dolgozókat.

A NIOSH (The National Institute of Occupational Safety and Health) ajánlása szerint az ózonkoncentráció nem lehet egy időpillanatban sem magasabb, mint 0,1 ppm. A NIOSH szabályozása szerint az 5 ppm-nél magasabb ózonkoncentrációt az egészségre és életre veszélyesnek kell tekinteni.

Az általunk használt ózongenerátor a kezelés időtartama alatt 1,5-2,5 ppm ózonkoncentrációval dolgozik, ezért a fertőtlenítés megkezdése előtt minden esetben meggyőződünk arról, hogy a helyiségből minden élőlény (ember, állatok, akváriumban lévő halak, szobanövények) eltávolításra kerültek.

Az ózon sajátossága, hogy rendkívül gyorsan, szobahőmérsékleten 20-60 perc alatt magától oxigénné visszaalakul, és semmilyen káros vegyi anyagot nem hagy maga után.

A maximális biztonság, és a gyorsabb kezelési idő érdekében az eljárást az Ozone Clean technológiájú ózongenerátor eszközével végezzük. Az alkalmazott technológia biztosítja, hogy a kezelési folyamat befejezése után az ózongenerátor a felesleges ózont azonnal oxigénné alakítja, így a kezelés végeztével a helyiségek azonnal teljes biztonsággal igénybe vehetőek. (A generátor alkalmazásával a kezelési ciklus végén kevesebb ózon lesz a helyiségben, mint amennyi természetes módon, a kezelést megelőzően volt.)